Sunday, 2 August 2009

Jodohku 1 - 'Career Woman' lambat sampai JODOH?

Betul ke career woman ni lambat sampai jodoh? Kalau tanya Kak Ungku jawapannya ada kebenarannya. Semua pandangan di dalam ruangan ini adalah pandangan Kak Ungku sendiri melalui pengalaman.

Kak Ungku dari zaman sekolah lagi bukan jenis yang suka nak berkepit dengan boyfriend, sikap ini diamalkan sampailah kat universiti. Bila lepas grad, terus dapat kerja masuk corporate world... worked with 2 public listed companies and 2 SMEs.

Dengan beban tugas sebagai corporate officer membuatkan tumpuan hidup Kak Ungku lebih kepada kerjaya...I was really addicted to work! My brain & brawn have been trained & programmed to think more about the survival of the companies rather than myself... important tasks on how to turn around the companies, doing business plans, mergers, public listing, handle projects, seminars etc. etc. Further more all of my corporate bosses - MDs were really workaholic.


Mula-mula tu seronoklah. My nature of jobs involved a lot of travelings either locally or abroad (like South Korea, Indonesia and Australia), good salary - highly paid, masa tu ramailah kawan-kawan yang 'satu kepala' - professionals, ada rupa, intelligent & happy go lucky type of person kami selalu enjoy dan melepak on weekends kalau tak ada apa-apa yang berkaitan dengan kerja.


Ada boyfriend(s)? Kak Ungku berkawan dengan ramai lelaki baik yang bachelors, duda and even suami orang, from architects, engineers, teachers, businessmen..name it. Tetapi jodoh masih belum sampai...belum sampai seru. Sebab Kak Ungku berkahwin dengan kerja bukan dengan insan yang bernama lelaki. Dalam berkawan tu maruah sebagai seorang wanita dan nama baik family menjadi priority untuk dijaga ( I never let go that values).


Tanpa disedari, bila umur dah mencecah awal 30-an perasaan ingin mempunyai keluarga sendiri mula datang. Ahli keluarga dan kawan-kawan ramai dah berkeluarga...mula berfikir sampai bila nak stay single? Ayahanda Kak Ungku pernah bertanya, " Bila nak kahwin?" InsyaAllah ada jodoh, saya akan bawak jumpa Abah, ok? Itulah jawapan Kak Ungku selama bertahun-tahun, sampai Ayah pun dah tak kuasa nak bertanya lagi (tetapi dalam hati Allah sahaja yang mengetahuinya).



Ikuti cerita Kak Ungku yang seterusnya................

Bersambung.................

4 Yorum var:

~salwaredzuan~ said...

rupe2 nye auntie kawan dgn mama peeja..but it is great to know and to read about ur experience..a lot can be learned from ur entry and since im still "hijau" lagi kat corp world ni, perhaps u cud share few tips..hihih bab kawen tu... sy sll ckp tgu anak raja masuk meminang...last2 my mum dh mls mau tny.. :p sudahnya, sy kawen saja dgn kerja

dayah said...

Salam Auntie Betty,

Saya agree dgn Auntie, most of career woman tend to ignore their personnel life until certain times then only she will start thinking

Wanna know more about your story auntie.. take care

Kak Ungku Betty said...

Ayah mama peeja tu sepupu dengan my hubby. Both are like brothers. Aunty pulak sangat rapat dengan mama peeja. Aunty berbesar hati untuk berkongsi pengalaman tentang dunia korporat. Nanti insyaAllah buat post khas about it, ok?

Kak Ungku Betty said...

Sorry....from previous comment. Ayah peeja sebenarnya bukan ayah mama peeja... typo error.

Related Posts with Thumbnails