Tuesday, 26 July 2011

7 Sunnah Untuk Diamalkan Setiap Hari

Hendaklah kita sentiasa menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh- tujuh sunnah Nabi Muhammad Rasulullah SAW itu adalah:

1. Tahajjud

Hal ini kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

2. Membaca Al-Quran sebelum terbit matahari

Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaik-baiknya membaca Al-Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

3. Jangan tinggalkan masjid

Masjid merupakan pusat keberkatan bukan kerana muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

4. Jaga solat dhuha

Kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

5. Jaga sedekah setiap hari

Allah menyukai orang yang suka bersedekah dan malaikat mendoakan untuk orang yang bersedekah pada setiap hari.

6. Jaga wuduk terus menerus

Allah menyayangi hamba yang berwudu’. Kata Khalifah Ali bin Abu Talib r.a, “Orang yang selalu berwudu’ senantiasa akan merasa solat walaupun ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh Malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia Ya Allah”.

7. Amalkan istighfar setiap saat

Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah.

2 Yorum var:

Yunne Osman said...

lama sudah tak singgah sini. lupa pulak nak ucap ramadan kareem kat kak engku. suka jugak melawat kak engku bulan ramadan ni. boleh tamabah ilmu dgn usrah kak engku kat sini =) take care

Kak Ungku Betty said...

Terima kasih Yune....Salam Ramadhan buat Yune & family. Kak Ungku juga lama x ziarah your blog and FB as well. Ada kelapangan sama2lah kita menziarahi satu sama lain, insyaAllah. You take care too dear. Hugs and kisses to you and Eshan ;D

Related Posts with Thumbnails