Wednesday, 5 May 2010

Kak Ungku, Hubby, Family & Konsert AF8

1 May yang lepas, Kak Ungku & Hubby berada di KL untuk menonton secara live konsert AF8. Kami bertolak dari rumah anak saudara hubby - Deena Wati dalam pukul 7.45mlm. Jadi malam tu family Maulana yang pergi menonton konsert....Kak Ungku, Hubby, Deena Wati, suaminya Azreen, Kak Normah (mummy Azreen dari Kuching, Sarawak- orang kuat Maulana untuk Sarawak dan Brunei), kakak Maulana Farhana dan Fatimah.



dari kiri: Farhana, Hubby, Azreen, Kak Normah,
Kak Ungku, Deena Wati dan Fatimah



Selain daripada itu.....Maulana FC, tulang belakang supporters Maulana untuk setiap konsert. Majoritinya mereka terdiri drp kawan-kawan Maulana sejak di bangku sekolah lagi....buddies Maulana masa di English College, Johor Bahru. Dalam ramai2 tu, barulah Kak Ungku tahu salah seorang dari Otai Maulana - Izz Bumpbump tu adalah anak kepada sahabat baik Kak Ungku semasa bertugas di Johore Tenggara Oil Palm Berhad (JTOP), iaitu Kak Asmah. Keciknya dunia ni kan? Dah besar panjang Izzuddin ni.....;D




Memanglah experience dan feel tengok konsert live ni berbeza. Kalau dalam tv tengok dewan tu macam besar aje....tapi bila dah berada di sana...tidak lah besar sangat dewan tu. Tapi crowd dia boleh tahan. Dalam pukul 8.45mlm, dewan dah pun dipenuhi oleh kaum keluarga, peminat, Fan Club dan penonton AF8. Kak Ungku sekeluarga diberi tempat duduk yang dikhaskan untuk family Maulana....duduk di belakang barisan pengkritik untuk lebih tepat - belakang Pak Nil. So setiap kali Pak Nil memberi komen (kamera dari wide angle) maka akan nampaklah muka hubby dan Kak Ungku....cuba perhatikan bila tengok ulangan konsert tu. Muka my hubby lebih jelas kelihatan.

Sebelum Maulana mula menyanyi (masa commercial break), hati Kak Ungku begitu tersentuh apabila Hubby bangun dan menunjukkan isyarat 2 thumbs up kepada Maulana. Apabila Maulana nampak aje Abah dia.....dia pun membalas isyarat tersebut, plus isyarat "I Love You" kepada abahnya. Itu yang Maulana dlm Debaran AF maksudkan "Bila saya nampak bapak saya....saya asyik ingatkan dia aje...", Maulana memang happy bila tahu kami semua hadir masa konsert tu....jelas kelihatan pada wajahnya. Lihatlah klip video yang diedit dari Debaran AF.




Dalam konsert ke-7 ni Maulana menyanyikan lagu 'Semalam' (nyanyian Sean Ghazi). Nyanyian yang baik sekali....cuma mungkin dah beberapa lagu dibuat dlm genre jazz...jadi tak nampak 'wow factor' dlm persembahannya. Maulana cuma dpt 1 lampu hijau dari Lah.





Apabila menonton secara live ni... kita nampaklah apa yang berlaku bila commercial break....Pak nil ni memang suka berbual dgn Cikgu2 AF dan Pengetua Norman. Adlin dan Lah pulak tak berbual sangat, suka buat kerja sendiri dan berbual sesama mereka aje. OK... dan yang selalu Adlin sebut " Yelah Dolah"... tu rupanya Stage Manager - En Abdullah, dialah yang memastikan semuanya berjalan dgn lancar.

Jadi habis aje konsert pukul 10.30mlm...adalah scene untuk Debaran AF, jadi kami tak boleh balik dulu. Selesai rakaman barulah boleh beredar. Kami sekeluarga sempat berbual2, dilayan mesra dan bergambar dgn tenaga pengajar AF....Cikgu Siti Hajar, Linda Jasmine, Que Haidar dan En Bahar. Semua mereka mengatakan Maulana memang seorang pelajar yang bijak, bekerja keras, berterus terang dan out spoken....dan mereka nampak bahawa dari segi creative minds & intelligence Maulana mewarisi dari abahnya. Hubby Kak Ungku menegaskan kepada tenaga pengajar Maulana.... itulah sikap sebenar Maulana, dia tidak hipokrit, di luar dan di dalam Akademi, sama aje. Part yang cengeng tu....sama dgn Abah dia....Kak Ungku sempat menyakat my hubby..."Suami saya kalau tengok filem Hindustan...dia yang akan menangis dulu, sebelum saya" dan diikuti dengan deraian ketawa dari tenaga pengajar Maulana.




Kami sangat terharu & gembira dpt berbual mesra dengan En Bahar, Linda, Siti Hajar & Que. Bila tengok mereka in person memang banyak berbeza. Que Haidar umpamanya, dia ni tinggi lampai orangnya, lebih tinggi dari Linda rupanya. Handsome, berbudi bahasa dan tidak sombong....padanlah Linda terpaut dgn dia. Masa berjumpa dan berpisah....dia bersalam dan cium tangan Hubby Kak Ungku.





My hubby minta mereka tolong sampaikan pesanan kepada Maulana..." Abah, keluarga, kawan2 dan fans adalah penyokong kuat dan akan terus mendoakan kejayaan Maulana....lakukan yang terbaik dan ingat pesanan Abah & Aunty Bad sebelum kamu masuk AF8 dulu"....insyaAllah pesanan ini akan disampaikan kepada Maulana dan menjadi pembakar semangatnya....untuk terus membuat persembahan yang terbaik dlm setiap konsertnya....berjaya melangkah ke final dan menjadi juara AF8....mudah-mudahan dengan izin Allah.

4 Yorum var:

Dayah said...

Salam Aunty,
Sejak2 konsert ni.. blog pun jrg2 update ;P hehehe
No doubt Maulana memang best.
Bila ada masa I see him n he deserve to get my vote.. hehehe.. kalau tak tgk .. huhuhu sibuk aunty..
My baby selalu ckp.. along Maulana tu best la along.. Setiap kali konsert atau diari dia lah sibuk update me.. Maulana tu kan.. Maulana ni kan.. senang Dayah tak yah cari Astro dah ada tukang update.. hehehehe

Take care aunty.. kim salam kat semua. InsyaAllah he deserve to be in final and who know JUARA!

dbalkis said...

ala syoknye...nak jugak tengok live..Semoga dapat tengok Final with Maulana in..Insyaallah!!

Kak Ungku Betty said...

Dayah....thanks for your support to Maulana. Yup he's so talented, consistent, versatile and has great creative minds and intelligent as well. Hope he could make it to the final, insyaAllah.

Send my warmest regards to your baby (your beloved sister right?). Love her....mmuah! If you don't mind i love to update your FB with Maulana's videos and latest info. or you can just visit my FB or blog for his videos and info. Take care dear....;D

Kak Ungku Betty said...

Balkis...jom tengok konsert kalau Maulana masuk final....we have sponsorships to sponsor 20 seats for the final. Baikkk punya seats & view.
Hope to see you & hubby there at the final concert...insyaAllah.

Thanks for voting for Maulana...muah

Related Posts with Thumbnails