Sunday, 14 March 2010

Konsert Pertama Maulana




Anak bujang kami MAULANA AF8 memulakan Tirai Akademi Fantasia dengan lagu yang amat bermakna bagi dirinya, Abah Maulana khasnya dan seluruh ahli keluarga kami....Lagu TEKAD nyanyian Hazami bukan calang2 orang boleh bawa...seperti kata Ning Baizura, tetapi Maulana telah membuktikan beliau dapat menyampaikan lagu ini dengan amat baik sekali. Hayati lirik lagu ini dan bagaimana dia menyanyikannya dengan penuh perasaan dan begitu bermakna.

TEKAD - Hazami

Perjalanan kehidupan
Di kiri kanan dugaan Cabaran
Keseorangan menempuh ujian
Meneruskan perjuangan

(korus)
Takdir Maha Esa
Restu ayah bonda
Mencapai cita-cita

Usah putus asa
Kelak kau berjaya
Membela nasibmu
Masamu kan tiba
Keimanan keyakinan
Sinar cahaya penunjuk haluan
Walaupun payah kau harus tabah
Demi mencapai segala impian
(ulang korus)
(bridge)

Jika satu ketika
Langkah tidak terdaya
Berkat doa usaha
Tuhan Maha Esa
Menggapai cita-cita
(ulang korus)


Suami Kak Ungku sempat mengambil video melalui digital kamera kami (captured direct from our TV screen)....tapi seganlah nak upload ke blog ni, sebab kualiti yang kurang memuaskan di samping ada suara2 background yang 'menganggu'....hehe....kita tunggu video dari Astro/Murai .com.my ajelah yer... Dengan adanya video ni my hubby dapatlah tengok persembahan anak lelaki tunggalnya ni berulang kali.



Suami Kak Ungku ni... nak kata dia menghalang...tidak jugak, cuma beliau mahu menegaskan kepada Maulana tentang pentingnya education. Sekurang2nya menurut my hubby, sekiranya Maulana tidak menjadi penyanyi yang berjaya, dia ada professional career untuk dijadikan sandaran. Penyanyi yang educated akan dihormati, selain daripada intelligent, mereka ni creative. Maulana yang Kak Ungku perhatikan memang mempunyai sentuhan artistik atau seni yang tinggi, pandai melukis dan his passion in designing memang tidak dpt dinafikan. Tetapi impian dia untuk menjadi seorang penyanyi & penghibur mengatasi segala2nya (kuah nak tumpah ke mana...) ....so his studies become secondary. Abah dia menghormati dan merestui kehendaknya dengan hati yang terbuka tetapi agak berat.....dengan syarat Maulana berjanji untuk complete kan degree nya di UiTM, Shah Alam dalam jurusan Sarjana Muda Graphic Design yang cuma tinggal beberapa semester sahaja lagi.

Sebab itu bait-bait lagu Tekad:

Takdir Maha Esa

Restu ayah bonda
Mencapai cita-cita

Usah putus asa
Kelak kau berjaya
Membela nasibmu
Masamu kan tiba
Keimanan keyakinan
Sinar cahaya penunjuk haluan
Walaupun payah kau harus tabah
Demi mencapai segala impian


dapat disampaikan oleh Maulana dengan sepenuh hati dan baik sekali kerana ianya amat bermakna buat dirinya. Di akhir persembahan Kak Ungku dapat melihat airmata jernih di bawah mata sebelah kanan Maulana. Tersentuh perasaan Kak Ungku waktu itu....


Kak Ungku selalu mengingatkan Maulana dalam apapun yang ingin dilakukan dapatkan RESTU kedua ibubapa agar ianya diberkati....sebagai anak yang baik, beliau patuh. Kami semua sudahpun memberi RESTU atas cita-citanya, semoga Maulana akan mendapat apa yang diimpikan....cuma jangan lupa kepada agama, maruah diri, keluarga, sentiasa humble setelah berjaya kelak.

Kami harapkan yang TERBAIK dari Maulana....doa kami mengiringi 'perjuangan' Maulana.
All the best Maulana........! AFUNDI MAULANA.....!



4 Yorum var:

dbalkis said...

k.Bad, tak saba nak tgk trek selebriti untuk Maulana nanti..mestu glamer family Maulana semua....tak dapat nak tgk le..jauh di perantauan..nx week confirm saya tgk AF...

Send my gud luck n best regards to Maulana...(hehe..nak juga menyelit)...

Kak Ungku Betty said...

haii Balkis....come to think of it, if he makes through the top...yg glamour tu Maulanalah...'mereka & keluarga mereka.' hehe
Jangan lupa AFUNDI MAULANA ok? :D

Anonymous said...

tengku bad ni dulu penynyi 70an ke? dulu nama tengku bad ni s mariam?

Kak Ungku Betty said...

haha...terima kasih kepada yang bertanya...jangan keliru yer...Kak Ungku bukan seorang penyanyi. Penyanyi yang bernama S Mariam (60an/pop yeh yeh) itu adalah Mama kepada Maulana (bekas isteri suami saya). Saya adalah ibu tiri kepada Maulana AF8. Terima kasih...:D

Related Posts with Thumbnails