Saturday, 4 July 2009

Fasa III : Kerajaan Riau-Lingga

Kerajaan Riau-Lingga merupakan sebuah kerajaan Islam yang pada mulanya merupakan sebahagian daripada Kerajaan Melaka yang kemudiaannya Kerajaan Johor-Riau-Lingga. Pihak Inggeris dan Belanda membuat perjanjian dalam tahun 1824, telah membahagikan Kerajaan Johor kepada dua iaitu Johor berada di bawah pengaruh Inggeris sedangkan Riau-Lingga di bawah pengaruh Belanda. Maka bermulalah Kesultanan Riau-Lingga dengan perlantikan Sultan Abdul Rahman Muadzam Shah I, sebagai Sultan Kerajaan Riau-Lingga yang pertama.


Kepulauan Riau-Lingga sekarang
Kesultanan Riau-Lingga
berkuasa tidaklah begitu lama cuma lebih kurang satu abad sahaja. Konspirasi jahat Inggaris dan Belanda telah berjaya melemahkan Kerajaan Riau-Lingga, selain daripada faktor masalah dalaman pemerintahan kerajaan.

Walau bagaimanapun era Kesultanan Riau-Lingga telah berjaya menyumbang peranan yang besar dalam perkembangan Bahasa Melayu. Tokoh intelektual yang paling terkenal semasa Kesultanan Riau-Lingga ialah Raja Ali Haji (1809-1873). Beliau merupakan seorang ahli sejarah, pujangga dan ahli agama yang menetap di Pulau Penyengat (pusat pemerintahan Kerajaan Riau-Lingga pada waktu itu). Di antara karyanya yang terkenal adalah Tuhfat al-Nafis, Gurindam Duabelas, Silsilah Melayu dan Bugis serta banyak lagi.1. Sultan Abdul Rahman Muadzam Shah I
ibni al-marhum Sultan Mahmud Riayat Shah (1818-1832)

2. Sultan Muhammad Muadzam Shah III
ibni al-marhum Sultan Abdul Rahman Muadzam Shah (1832-1835)
(kerana selalu sering berada di Terengganu,
baginda telah diturun tahta oleh Belanda)


3. Sultan Mahmud Muzaffar Shah IV
ibni al-marhum Sultan Muhammad Muadzam Shah (1835-1857)
(Sultan Mahmud telah diturunkan tahta oleh pihak Belanda pada tahun 1857,
baginda telah digantikan oleh bapa saudaranya

Tengku Sulaiman Badrul Alam Shah)


4. Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah II
ibni al-marhum Sultan Abdul Rahman Muadzam Shah (1857-1883)
(mangkat pada 1883 tanpa meninggalkan zuriat dan waris)

5. Sultan Abdul Rahman Muadzam Shah II
ibni al-marhum Raja Muhamad Yusuf al-mahdi (1885-1911)
(perlantikannya mendapat sokongan bondanya Tengku Fatimah
yang merupakan anak perempuan kepada Sultan Mahmud Muzaffar Shah
dan ayahandanya YPM Raja Muhamad Yusuf al-mahdi.
Baginda telah diturunkan tahta oleh pihak Belanda.
Merupakan Sultan Riau Lingga yang terakhir.
Baginda mangkat dan disemadikan di Singapura.Sultan Abdul Rahman Muadzam Shah II tidak mahu tunduk dengan pihak Belanda. Salah satu perubahan yang tidak disenangi oleh Belanda ialah apabila baginda menyatukan kuasa Yang diPertuan Muda di bawah kuasa Sultan. Selama ini kuasa YPM sentiasa berada di kalangan kaum bangsawan Bugis sahaja.

Demi mempertahankan maruah diri sebagai Raja Melayu, baginda tidak mahu berkompromi dengan pihak Belanda dan bertindak meninggalkan Pulau Penyengat dan berhijrah ke Singapura. Akhirnya Kerajaan Riau-Lingga dihapuskan oleh Belanda secara in absentia , pada 3 Februari 1911.

Sultan Abdul Rahman Muadzam Shah II mangkat di Singapura pada tahun tahun 1911.
__________________________________


Beberapa peninggalan (royal regalia) daripada Kerajaan Riau-LinggaCogan Kerajaan Riau-Lingga


Cogan yang diperbuat daripada emas ini adalah sebahagian daripada alat kebesaran Sultan Riau-Lingga. Tulisan Melayu Jawi yang terdapat padanya berbunyi: "Bismillah HirRahman Nir Rahim" Bahwa inilah Raja yang berketurunan dari Bukit Seguntang asalnya dari Baginda Seri Sultan ISKANDAR ZULKARNAIN. Inilah Raja yang Adil lagi Berdaulat yang mempunyai Tahta Kerajaan serta Kebesaran dan Kemuliaan kepada segala Negeri Tanah Melayu kurnia Tuhan Rabbul-Arsyil Azim atasnya dikekalkan Allah Subahannallahu Taalla diatas Kerajaannya ditambahi Allah pangkat yang Kebesaran serta Darjat Kemuliaan Daulatu Sa'adati Allahuma Khalidullahulahu Bija-annabiyi Mursalin Waalla=alihi Wasyahbihi Ajemain - Amin Amin - Allahuma - Amin.


___________________________________________

Makam Raja Ali Haji di Pulau Penyengat


Sumber:

  • Wikipedia
  • Melayuonline.com
  • melayu-raya.blogspot.com
  • Sejarah Adat Istiadat Kesultanan Johor

0 Yorum var:

Related Posts with Thumbnails