Thursday, 26 January 2012

Resipi Egg Tarts

Petang ni mood rajin, semua bahan utk buat egg tart ada, so jadilah buat projek Egg Tarts kegemaran saya.... hehehe

Resipi Egg Tarts

Bahan untuk custard:
1 biji telur grade A
2 biji kuning telur
100 gram susu cair
90 ml air
50 gram gula halus (ikut manis masing2)
1 camca teh essen vanilla
secubit garam

Cara : Campur semua bahan, kacau rata dan tapis, ketepikan.

Bahan untuk Pastri Manis:
200 gm butter
100g gula aising
1camca teh essen vanilla
1 biji telur grade A
400-420gm tepung gandum. (bergantung kpd adunan, kalau masih melekat tambahkan tepung sedikit demi, sampai adunan tak melekat dijari)

Cara:
1. Putar mentega, essen vanilla & gula (tak payah sampai kembang).
2. Perlahankan speed, masukkan telur. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis. Uli dgn tangan sampai tidak melekit.
3. Uli, terap dan buatkan bulat dan masukkan dalam acuan. Base kulit tu dicucuk dgn garpu.
4. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190 darjah celcius, selama 10 minit. Keluarkan kemudian masukkan kastard hingga 3/4 penuh dan bakar lagi selama 20 min atau sehingga kastard keras.



0 Yorum var:

Related Posts with Thumbnails